Grzybica kropidlakowa

Jest to zakaźna i zaraźliwa choroba czerwia i pszczół dorosłych wywołana przez Aspergillus flavus, rzadziej przez inne grzyby z rodzaju Aspergillus (A. niger, A. nidulans, A. glaucus, A. ochraceus, A. fumigatus i A. całyptratus) w przebiegu której dochodzi do mechanicznego uszkodzenia i zwyrodnienia tkanek przerośniętych przez grzybnię. Choroba występuje wczesną wiosną, niekiedy w maju i czerwcu i powoduje masowe zamieranie czerwia i pszczół. Etiologia. A. flavus (rząd Euromycetes, rodzina Eurotiales) namnaża się i zarodnikuje na zwykłych podłożach stosowanych w hodowli grzybów w temperaturze 27÷40°C (optimum 33÷35°C) przy pH 2,8÷7,4. Na agarze Czapeka wytwarza duże puszyste kolonie, które z chwilą wytworzenia zarodników zmieniają zabarwienie na jasnożółte lub żółte. Jest on tlenowcem. Rozmnaża się za pomocą konidiów wytwarzanych w konidioforach i peritecjów. Konidia gruszkowatego lub kulistego kształtu o wymiąrach 2÷4 X 4÷5 pm mają grubą otoczkę z brodawkowatymi wypustkami. Zjadliwość szczepów A. flavus zależy od zdolności toksynogennych i wytwarzania enzymów lipolitycznych, sacharolitycznych, glikogenolitycznych, chitynazy i żelatynazy. Ciepłochwiejna toksyna powstająca w trakcie zarodnikowania poraża motorykę przewodu pokarmowego, mięśnie tułowia i uszkadza układ oddechowy czerwia i pszczół. A. flams ginie po 30 minutach w temp. 60°C. Jest on wrażliwy na działanie 1% karbolu i sublimatu oraz 5% formaliny.