Pyłek pszczeli, tak jak i powszechniej znany od niego miód, jest produktem, który ma niezwykle dobry wpływ na niemalże cały ludzki organizm. Wyróżniają go liczne prozdrowotne właściwości. A wynikają one oczywiście z jego składu, w którym nie brak zróżnicowanych związków i substancji odżywczych.
Co ciekawe w pszczelim pyłku występuje całkiem sporo białka. Tym właśnie różni się on wyraźnie od klasycznego miodu. Zawartość białka w pyłku pszczelim potrafi wynieść od dziesięciu do prawie pięćdziesięciu procent. A tym sposobem ten pszczeli produkt staje się idealnym źródłem aminokwasów dla osób, które nie chcą spożywać mięsa, bo np. źle je tolerują, nie smakuje im ono czy po prostu starają się być na diecie wegetariańskiej bądź diecie wegańskiej.
Pyłek kwiatowy może być spożywany zupełnie sam na łyżeczce albo traktowany jako dodatek do zwykłych potraw i… napojów! Niektórzy mówią, że wzbogacona nim kawa smakuje jeszcze lepiej od naparu posłodzonego miodem. A warto właśnie dodawać go do różnych napojów na ciepło, gdyż w takim wydaniu pozwoli on na zahamowanie łaknienia. Obniżony apetyt jest natomiast dokładnie tym, do czego dążą wszyscy, którzy są teraz na diecie odchudzającej albo dopiero zamierzają na nią przejść.
Coś jeszcze? Było już o odchudzaniu i białku, więc czas powiedzieć co nieco o zdrowiu. A pyłek kwiatowy na pewno o nie zadba. Osoby, które spożywają go codziennie, chwalą się bowiem dużo lepszą odpornością. Pyłek bywa też pomocny w leczeniu anemii ze względu na wysoką zawartość licznych składników odżywczych. Tak naprawdę każdy może go jeść i czerpać z tego same korzyści.