Gdy jakiś produkt spożywczy nagle staje się modny, bo z jakiegoś powodu gazety i inne media zaczynają w pewnym momencie pisać o jego niezwykłych właściwościach, wszyscy od razu po niego sięgają, nakłonieni informacjami dochodzącymi do nich z zewnątrz. Tak to się właśnie stało z pyłkiem pszczelim. Oczywiście jest on produktem bardzo zdrowym i z tym nawet nie ma co polemizować, ale niestety – nie będzie on zdrowy dla każdego. Niektóre osoby wręcz nie powinny w ogóle go jeść. Dla kogo zatem ten pszczeli pyłek może okazać się trujący albo chociażby szkodliwy?
Pyłek na pewno nie będzie odpowiedni dla tych osób, które są na niego uczulone. To powinna być sprawa oczywista, ale mimo wszystko warto o niej przypomnieć, bo jednak niektórzy wciąż nie potrafią słuchać głosu swojego rozsądku. A jeśli ktoś podejrzewa, że chociażby może być uczulony na pyłek kwiatowy, nie powinien włączać go do diety aż do momentu, w którym to sprawdzi, czyli wykona sobie testy alergiczne. Alergikom może on bowiem poważnie zaszkodzić.
Lekarze zauważyli również, że pyłek pszczeli może wchodzić w interakcje z różnymi środkami farmakologicznymi. A nie zawsze będą to reakcje pozytywne. Czasami to właśnie taki niepozorny pyłek staje się odpowiedzialny za obniżenie działania leków lub zmianę ich właściwości. Zanim więc ktokolwiek postanowi go regularnie spożywać, powinien to skonsultować chociażby z lekarzem rodzinnym. W razie jakichkolwiek wątpliwości zostanie wtedy wysłany na testy alergiczne lub otrzyma inne zalecenia dietetyczne.