Działanie produktu zawsze uzależnione jest od jego składu. Zanim więc sięgniesz po taki pyłek pszczeli, rzeczywiście powinieneś sprawdzić, czy występujące w nim związki w jakikolwiek sposób będą w stanie ci pomóc. Należą do nich głównie różne witaminy i minerały. Oprócz tego pszczeli pyłek jest bogaty w białko, czyli grupy zróżnicowanych aminokwasów.
Często to właśnie białko uznaje się za podstawowy i najważniejszy składnik pyłku kwiatowego. Jest to niezbędny makroskładnik, który musi koniecznie znaleźć się w diecie każdej człowieka, podobnie zresztą jak dwa pozostałe makroskładniki, czyli tłuszcze oraz węglowodany. O ile jednak zdołałbyś spokojnie przeżyć bez węglowodanów, które są praktycznie wyłącznie źródłem energii, tak twoje ciało nie mogłoby się budować i regenerować bez dostatecznej podaży protein. A taki wydawać by się mogło niepozorny pyłek pszczeli może zawierać tego białka od kilkunastu do nawet czterdziestu procent. Oprócz tego jest bogaty w przeróżne fitohormony (hormony produkowane przez rośliny) oraz enzymy roślinne. Wszystkie te związki przyczyniają się do usprawnienia twojego układu metabolicznego. Dzięki nim twój metabolizm przyspiesza, a ty czujesz się lepiej i… szybciej chudniesz!
Jeśli chodzi natomiast o witaminy, pyłek kwiatowy też oczywiście je zawiera i to w całkiem przyjemnych ilościach. Składa się chociażby z witaminy C, która dba o odporność oraz z witaminy E, która reguluje pracę serca i poprawia wzrok. W pyłku pszczelim dostrzeżono również ogromną ilość substancji mineralnych. Są to przede wszystkim: fosfor, cynk, żelazo, magnez oraz wapń.