Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych pszczół robotnic w wieku 8-HO dni. Służy ono do odżywiania larw przez okres pierwszych trzech dni życia, larwy matki przez cały okres żerowania, matek, niektórych robotnic oraz trutni. Mleczko pszczele zawiera około 23,5-49,3% suchej masy. W jej skład wchodzi popiół (0,24-23%), węglowodany (8,3-42%), białko (9,01-25,0%), wolne aminokwasy, witaminy, mikroelementy i makroelementy. Mleczko pszczele nie jest oficjalnie uznawane za środek leczniczy. Jad pszczeli jest wytworem gruczołu jadowego pszczół. Maksymalna ilość jadu występuje u pszczół w wieku 12-15 dni. Stymulujący wpływ na produkcję jadu wywiera pokarm białkowy. Dawka toksyczna jadu pszczelego wynosi dla myszki 3,5 mg/kg, dla człowieka około 245 mg/70 kg masy ciała.